jump to navigation

Search Engine Optimization … tehnologie noua 28 mai 2011

Posted by Popa Ion in diverse.
trackback

SEO – Search Engine Optimization, este actiunea de a seta o pagina web folosind diferite cuvinte cheie ori fraze pentru ca site-ul respectiv sa fie gasit cat mai usor de utilizatori la folosirea motoarelor de cautare. In momentul de fata termenul acopera o arie mai mare de activitati necesare promovarii unui website. 

Search Engine Optimization” (SEO, în română optimizare pentru motoare de căutare) este o subcategorie a marketing-ului online, practică apărută în anul 1990, odată cu apariția primelor site-uri pe Internet, și care reprezintă totalitatea tehnicilor prin care un site web este adus la o formă în care este propulsat mai sus în lista de rezultate date de un motor de căutare pentru diverse cuvinte-cheie. Cu timpul, optimizarea unei pagini web a unui site a devenit un serviciu oferit de unele companii și/sau corporații. 

La începuturile Internetului, motoarele de căutare afișau în urma unei căutari, pagini în a căror descriere se afla cuvântul de cautare. Deoarece webmaster-ii (proprietarii de site-uri) au făcut abuz de acest factor, motoarele de căutare au alcătuit algoritme mult mai complexe, care includ:

  • Textul cuprins între etichetele <title> și </title>
  • Nume de domeniu
  • Elementele HTML
  • Etichetele HTML
  • Frecvența unui cuvânt cheie, atât în pagină cât și global
  • Sinonime ale cuvântului cheie
  • Atributele ALT pentru imagini
  • Titlul link-urilor
  • Numărul total de hyperlink-uri de la și spre o pagină
  • Calitatea site-urilor de la care pleacă link-uri spre o pagină
  • Vechimea unui site

În sens larg , SEO reprezintă o componentă a Marketing-ului prin faptul că necesită întelegerea modului în care funcționează algoritmii de căutare și ce ar căuta vizitatorii, pentru a stabili o corespondență cu site-urile care oferă ceea ce aceștia caută. Anumite tehnici SEO pot implica optimizarea codării unui site, fără a face modificări vizibile pentru vizitatori, precum ierarhizarea structurii sitului, evitarea sau rezolvarea unor probleme care ar putea impiedica motoarele de căutare să indexeze complet site-ul. Alte eforturi mai vizibile ar fi includerea de conținut unic care este ușor indexat si extras de pe site-uri web.

Termenul SEO poate să se refere si la „Optimizatori pentru Motoare de Căutare”, un termen adoptat de industria consultanților care se ocupa de optimizarea site-urilor în numele clienților precum si de angajații proprietarilor de site-uri care pot lucra SEO în interiorul firmei.

Consultantii SEO propun adesea SEO ca un serviciu singular, facând parte dintr-o campanie mai mare de marketing. Deoarece un proces de optimizare eficient poate cere schimbări în codul sursă al site-ului, este recomandat să fie inclus în dezvoltarea inițială și design-ul site-ului pentru a ajunge sa fie „Search Engine Friendly”. Termenul de „Search Engine Friendly” ( „Prietenos Motoarelor de Căutare”) este folosit pentru a descrie design-ul, meniurile, sistemul de management al conținutului și al coșului de produse care poate fi optimizat ușor si eficient.

Se spune ca Google are peste 300 de factori în componența algoritmului de afișare a rezultatelor, ceea ce a creat numeroase polemici legate de tacticile folosite pentru SEO, în randul webmaster-ilor.

Webmaster-ii și furnizorii de conținut au început să optimizeze situri pentru motoarele de căutare începand de la mijlocul anilor 1990, cand primele motoare de căutare catalogau reteaua Web timpurie.

Inițial tot ce trebuia făcut de webmasteri era să adauge pagina, sau URI, la diferitele motoare de căutare, care trimiteau un „paianjen” („spider”) pentru a „se târî” (en: „crawl”) prin pagină, extrage legaturi către alte pagini și să returneze informațiile de pe o pagină pentru a fi indexate. Procesul pesupune copierea paginii de către paianjeni și stocarea pe propriile servere, unde un al doilea program, numit „indexator ” (en: „indexer”), extrage diferite informații despre pagină, precum cuvintele conținute și locul lor în pagină, precum si orice ponderi pentru cuvinte specifice, dar si legaturile către alte pagini, care sunt adăugate printr-o manieră de programare care le face adecvate pentru târâre la o dată ulterioară.

Proprietarii de situri au început să recunoască valoarea clasificării superioare și a vizibilității, creând o oportunitate pentru practicanții SEO „white hat” (pălarie albă) și „black hat” (pălărie neagră).

Printre „White hat” se numără acele companii care folosesc tehnici considerate „legale” pentru promovarea site-urilor în cadrul motoarelor de căutare. În mare parte, acestea se bazează pe optimizări aduse structurii paginilor conținute în cadrul site-ului pentru a fi corect interpretate și evaluate de algoritmii de atribuire a rangurilor folosite de motoarele de căutare.

Un număr mare de bloguri și de forumuri de discuții au apărut, inclusiv în limba româna, care oferă creatorilor de site-uri îndrumări și sfaturi referitoare la cum trebuie construite paginile web pentru a fi optimizate din punct de vedere al motoarelor de căutare.

Cea mai devreme folosire a frazei „search engine optimization” a fost intr-un mesaj spam postat pe Usenet pe data de 26 Iunie 1997.

Searche Engine Organization

Search Engine Optimization

What is SEO?

Search engine optimization is a method of getting your website to rank higher in search engines—such as Google, Yahoo or Bing. A search engine optimization campaign pairs on-site optimization with off-site tactics, which means you make changes to your site itself while building a portfolio of natural looking back links to increase your organic rankings. When Internet users search for your products or services, your website needs to be the first one they find. SEO helps the search engines recognize your relevance to specific keywords that people search for online. The search engine optimization process includes researching keywords, creating content, building links and making sure your website is visible in the search engines.

Citeva definitii importante pe care le puteti gasi oriunde …. 

Page Rank – Sau Popularity Rank (PR) este o formula realizata de Google pentru a determina popularitatea unui website. Foloseste o scara de la 0 la 10. Sunt numeroase addon-uri pentru Firefox sau websiteuri unde poate fi verificat PR-ul unui website.

Web Directory – Director web – Este o colectie de website-uri grupate in categorii. De regula fiecare website inscris este verificat de un editor inainte de a fi acceptat. Cel mai cunoscut director web este Dmoz, dar sunt mii de astfel de website-uri pe internet.

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un comentariu