jump to navigation

Universitatea de Stat vazuta prin ochii studentilor 22 iunie 2011

Posted by Popa Ion in diverse.
trackback

 

Traim timpuri unice intr-un fel, insotite de rapide si profunde transformari ale lumii. Pe calea  libertatii si  democratizarii a pornit si Republica Moldova. Insa pe zi ce trece ne convingem tot mai mult  ca tranzitia  spre noile realitati sociale nu este deloc usoara, ea realizindu-se prin numeroase cotituri,  intoarceri  inapoi, dar si prin cele educationale si stiintifice, necesitind eforturi colosale  si chiar sacrificii,  o lupta  necontenita intre vechi si nou. Pentru a duce la bun sfirsit reformele incepute, de rind cu multi      alti factori,  este strict necesar ca poporul sa dispuna de o constiinta nationala temeinica. Aceasta este calea principala de distingere a adevaratilor luptatori  pentru cauza stabilitatii in Republica Moldova. Intru realizarea scopului dat se simte nevoia valorificarii si studierii continuu la Universitatea de Stat din RM. Fondata in 1946, Universitatea de Stat din Moldova pe parcursul anilor a fost cea mai solicita universitate de tinerii din licee sau scoli de cultura generala,  deaorece foarte rapid de la fondare, ea a devenit lider recunoscut al Sistemului Naţional de Invatamint Superior din tara. In perioada anilor ‘50 sa fii student la Universiatea de Stat era o mindrie mare pentru acea persoana. Chiar si acum ar trebui sa fii mindru ca faci o facultate  la aceasta universitate, deoarece fiind student excelent, si fiind prieten bun cu ea, iti poate oferi un post bun de lucru peste hotarele tarii, deoarece este cunoscuta in arealul Invatamintului Universitar International si este integrata intr-o puternica retea de colaborare internationala. Cu citiva ani urma, ea se conducea dupa un alt sistem de invatamint, cel de 5 ani licenta, 2 ani master, iar acum s-a comis o greseala, a trecut la sistemul de la Bologna, care pentru a obtine diploma de licenta studentii isi fac studiile doar 3 ani. Acest proces de schimbare a inrautatit situatia, studentii nu mai sunt la fel de cointeresati de a studia o facultate la universitate, ei gindesc mai mult ca ar face mai bine facultatea la o alta sectie, sectia fara frecventa, care in  1958 la USM a fost inaugurata si activeaza pina in prezent la o parte din facultati.

Astazi, Universitatea de Stat din Moldova ofera tinerilor dornici de autoafirmare  o diversitate a programelor de studii pentru implinirea personala si formarea intelectuala a studentului, recunoasterea sociala si formarea unei cariere profesionale. USM sustine dezvoltarea  continua si are ca datorie primordiala sa raspunda solicitarilor tuturor celor care doresc sa-si desavirseasca pregatirea profesionala intr-o atmosfera academic spre exceptie. Analizind citeva facultati, cum ar fi cea de Litere, Matamatica si Informatica, Fizica, am stabilit o frumoasa traditie: imbinarea eficienta a activitatii curriculare, primordiala pentru formarea interectuala a studentilor, cu activitati extracurriculare, care largesc orizontul formative al acestuia, contribuind la armonizarea personalitatii sale si la cultivarea unor valori esentiale. Astfel, in fiecare an, studentii se implica activ la omagierea celor mai importante evenimente si personalitati marcante, nu numai din cadrul USM, dar de intreg cultura generala.

Activitatea in mediul oamenilor tineri intareste convingerea ca nu exista implinire mai mare pentru un om decit ceea de a fi dobindit o educatie universitara. Ea iti da sentimentul de noblete, de mindrie, de incredere in fortele proprii, de superioritate chiar.

Dupa absolvirea studiilor, aceste sentimente devin o comoara, o mostenire sufleteasca ce il face pe om mai presus decit ceilalti, il deosebeste chiar si prin privirile mladioase. Pe linga aceste mosteniri, sufletesti si stiintifice, pretioasele si actualele publicatii, valorificate de cercetatori, profesori si student, au demarat si deschiderea diferitelor muzee de exponate zoologice, prezentari de publicatii cu participarea  profesorilor si studentilor, (in special, in cadrul practicilor pe teren), efectuarea in diverse regiuni, mari si tari.

Calitatea absolventilor si insertia in mediul socio-economic este un criteriu de evaluare a universitatilor, iar USM este un repet emblematic al spatiului care se numeste Republica Moldova, devenind un Forum al ideilor libere, o comuniune a educatiei in spiritul adevarului, binelui si frumosului.

Imaginea si rolul USM in societe este amplificata de acceptarea fara rezerve a strategiei schimbarii, care are la baza un concept de trasformare prin dezvoltare durabila, centrat pe potentialul intelectual, pe valorificarea excelentei si performantei generate de acest potential, pe antrenarea lui in evolutii intensive cu obiective concrete si realiste. Astfel universitatea raspunde provocarilor civilizatiei la nivel national si international.

Declarind drept prioritate triunghiului cunoasterii-educatia, cercetarea si inovarea-Universitatea de Stat din Moldova promoveaza si cred ca va promova urmatoarele valori: competenta profesionala, creativitatea si dinamismul personalitatii, deschiderea catre mediul socio-economic national si international, asigurarea unui climat de lucru care sa stimuleze performanta, respectul si grija fata de persoana in comunitate, asigurarea transformantei activitatii manageriale.

In ultimul deceniu Universitatea de Stat din Moldova a parcurs un drum cu reale dificultati. Depasindu-le cu rabdare, inteligenta si intelepciune, intitutia in  care studiez isi regaseste traseul evolutie normale spre o universitate competitive si recunoscuta. Treptat, dar accelerat, USM a pus accente pe sporirea flexibilitatii invatarii in scopul formarii competentelor profesionale, pe crearea oportunitatilor in dezvoltarea intelectuala si profesionala a studentilor sai. USM faciliteaza cercetarea de calitate si contribuie la sporirea potentialului economic si cultural al societatii.

Studiind la USM, indemn toti tinerii care doresc o viata de un nivel inalt sa urmeze o cale a valorificarii celor asimilate in aulele Universitatii de Stat din Moldova.

In speranta ca vei gasi la USM un mediu propice dezvoltarii orizontului dumneavoastra academic si cultural, si sa va cultivati dragostea de munca. Si dupa cum spunea Maica Teresa: ”Nu te intrista atunci cind esti pus in fata unor mari obstacole, continua sa faci ceea ce ai mai facut, caci doar asa vei constientiza ca n-ai trait in zadar”…

 Acest eseu a fost scris de noi insarcinati de domnul Arnaut, prorector pe problemele studentesti de la USM

  Autor: Rosca Iuliana & Popa Ion 

Comentarii»

1. Iuliana - 23 iunie 2011

A fost foarte mutumit de no i… . Acest articol va fi prezentat peste hotarele tarii pentru prezentarea universitatii vazuta de studenti.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: